Představujeme Vám novou pamětní ražbu „Karel IV.“. Pamětní medaile s portrétem nejslavnějšího českého panovníka je pro veřejnost zcela zdarma. Ražba, kterou navrhl slavný sochař a medailér Vladimír Oppl, volně navazuje na předchozí numismaty, vydané v rámci projektu „Pamětní ražba pro každého ZDARMA“. Unikátní pamětní medaili naleznete výhradně v nabídce Národní Pokladnice. Objednat si můžete online nebo telefonicky.

Proč vydáváme pamětní ražby zdarma?

Projekt, jehož náplní je nabídka ražeb zdarma nebo za symbolickou cenu realizujeme šestým rokem. Důvodem vzniku a trvání projektu je především edukativní rozměr. Připomínkou významných osobností prostřednictvím originálních ražeb chceme umožnit získat povědomí o přelomových historických událostech co nejširší skupině zájemců.

Pamětní numismaty tedy nejsou určeny výhradně pro sběratele nebo numismatiky, ale pro všechny, kteří jsou hrdými patrioty a chtějí si uchovat hmotnou památku na osobnosti a události, díky kterým se formovala národní historie směrem k prosperitě a rozkvětu. V předchozích letech se námětem pamětních ražeb zdarma stal například Tomáš Garrigue Masaryk nebo přelomová výročí, jako například 100. výročí Československa nebo kulaté výročí vzniku československé koruny.

Karel IV. – největší Čech v podání uznávaného medailéra Vladimíra Oppla

Letošní námět jsme našli v dávném středověku. Pro motiv pamětní medaile jsme bez dlouhého rozmýšlení zvolili portrét Karla IV. Právě Karel IV., nejoblíbenější panovník našich dějin, slaví letos 705. výročí od narození.

Karel IV. zdobí novou pamětní ražbu zdarma. Může ji získat i Vy!

Jedenáctý český král z rodu Lucemburků byl jedinečným státníkem s výjimečnými schopnostmi, rozhledem, inteligencí a charakterem. Ovlivňoval politické a hospodářské dění nejen v Českém království, ale i daleko za jeho hranicemi. Díky své píli, vytrvalosti a moudrosti povznesl české země ze zuboženého stavu, který sám popisuje ve svém autobiografickém díle Vita Caroli, na pomyslný vrchol tehdejšího středověkého světa.

Rozsáhlý odkaz Otce vlasti nám dodnes připomíná mnoho architektonických skvostů, rozesetých po celém území České republiky. Za všechny můžeme zmínit například Pražský hrad, Nové město pražské, Karlův most, Karlovu univerzitu, Karlštejn a mnohé delší. Pro ty, kteří touží po osobní vzpomínce, jejíž pomocí mohou demonstrovat historické dědictví po nejschopnějším českém vladaři dalším generacím, je tu nová pamětní ražba zdarma.

Autorem mědiniklové pamětní ražby je uznávaný sochař a medailér Vladimír Oppl. Avers medaile zdarma je ozdoben podobiznou Karla IV. s korunou a žezlem. Dominantu reversu tvoří zdobná iniciála „K“, kterou začíná většina dokumentů a nařízení Karla IV. Iniciálu obepíná stylizovaná koruna s liliemi, korunovační kříž a fiály. V okruží medaile nalezneme roky, ohraničující život panovníka a text „CÍSAŘ KAREL IV.“.

Pamětní ražbu zdarma si může objednat každý. Poštovné a balné hradíme za Vás.

Karel IV. zdobí novou pamětní ražbu zdarma. Může ji získat i Vy!

Pamětní medaile je ražena z mědiniklu o rozměru 30 mm a hmotnosti 11, 9 g. Medaile je skutečně zcela zdarma, stejně tak poštovné a balné. Každý občan ČR si ovšem může objednat pouze jeden exemplář. Zájemci se objednávkou pamětní ražby nezavazují k žádným dalším odběrům, ani závazkům.

Medaili si lze objednat prostřednictvím online objednávkového systému nebo telefonicky na čísle 810 100 500.

Prémiový balíček jen za 199 Kč!

Na výše uvedených kontaktech si lze přiobjednat také placený prémiový balíček. Ten obsahuje kromě pamětní medaile zdarma také Certifikát autentičnosti, velkoformátový plakát s rodokmenem, kovový odznáček a stylový numismatický zakladač. Společně s pamětní ražbou obdrží objednavatelé také nabídku mini kolekce, kterou lze krásný zakladač vyplnit a získat tak ucelenou sbírku pamětních ražeb, připomínající zlomové okamžiky ze života Karla IV.

Zájemci si svůj exemplář mohou objednat zde: www.cesky-kral.cz.