Zlatý Krugerrand představuje vůbec první investiční minci světa. I přesto, že je emitován již od roku 1967, jeho obliba rozhodně neklesá. Naopak, každá emise je dychtivě očekávána sběrateli i investory z celého světa! Krugerrand 2017, jubilejní 50. emise ze slavné Jihoafrické mincovny je nyní v nabídce Národní Pokladnice.

Zájem o první investiční minci světa se projevil již v roce 1967, tedy s vydáním první emise budoucí zlaté legendy.  První ražba čítala 40 000 exemplářů a poptávka od té doby jen roste. Současná produkce již nestačí uspokojovat sílící zájem sběratelů, kteří se touží stát majiteli zlaté vlajkové lodi Jihoafrické mincovny.

Primárním účelem Krugerrandu bylo nabídnout lidem příležitost vlastnit drahý kov a propagovat těžební průmysl v Jižní Africe. Krugerrand se stal vůbec první zlatou mincí, jejíž hodnota byla odvozena od aktuální ceny zlata. Zajímavostí totiž je, že slavná mince nikdy nenesla nominální hodnotu. V sedmdesátých a osmdesátých letech byl dovoz Krugerrandu do mnoha zemí zakázán kvůli bojkotu JAR v souvislosti s politikou apartheidu (rasové segregace). Vyřešení rasových problémů umožnilo zrušení tohoto zákazu a Krugerrand byl od roku 1994 znovu exportován do světa.

Kromě barvité historie je zajímavý i vznik názvu mince. Jedná se o spojení příjmení prezidenta Jihoafrické republiky Paula Krugera (v čele republiky stál v 80. a 90. letech 19. století) a části názvu pohoří Witwatersrand v okolí Johannesburgu, kde se nacházely ložiska drahého kovu. Rand je od roku 1961 název jihoafrické měny.

Do roku 1980 existovala pouze jedna specifikace zlatého Krugerrandu - 1 trojská unce zlata. Nyní je mince ražená i z 1/2, 1/4 a 1/10 unce.

Krugerrand je od počátku ražen do zlata vysoké ryzosti (916,66 / 1000). Vzhledem k tomu, že zlato je velmi měkký kov, bylo nutné vytvořit slitinu s mědí. Ta minci propůjčuje typickou oranžovou barvu a zejména vysokou odolnost proti oděru a poškrábání. Zlatá uncový mince je tedy tvořena 92% procenty zlata a 8% mědi.

Kromě tradice, pečlivého zhotovení a záruky vysoké kvality, je i vysoká odolnost mincí jedním z důvodů, proč jsou tyto unikáty tak žádané mezi sběrateli a investory z celého světa. Přesvědčte se sami!