13. května, výhradně v den 300. výročí od narození Marie Terezie, vyrazí Národní Pokladnice pamětní medaile z jedné unce ryzího stříbra. Limitace 1717 kusů bude připomínat rok narození slavné panovnice. Aby mohl být tento unikátní projekt realizován, dveře mincovny se na celý den uzavřou a veškerá pozornost bude věnována jen a pouze ražbě stříbrné medaile s vysokým reliéfem. Na kvalitu ražby dohlédne sám ředitel mincovny a expert na numismatické projekty z Národní Pokladnice

Marie Terezie, celým jménem Marie Terezie Walburga Amálie Kristýna se narodila ve Vídni 13. května 1717 habsburským rodičům, císaři Karlu VI. a Alžbětě Kristýně Brunšvické. Po smrti svého jediného bratra Leopolda, získala jako nejstarší dcera nárok na habsburský trůn. Trůn převzala v roce 1740, v pouhých 23 letech. Království bylo tehdy v žalostném stavu a mnoho z jejich soků ji jako ženu – panovnici nikdy neakceptovalo. Po celou dobu její 40ti leté vlády zmítaly s přestávkami Rakouskem vleklé války, které zemi vyčerpávaly. Marie Terezie však byla ženou silnou a ambiciózní a s podporou svého manžela a osvícených rádců, dospěla téměř vždy ke správným rozhodnutím.

Marie Terezie byla nejen schopnou panovnicí, ale také zdatnou političkou, reformátorkou, dobrou manželkou a milující matkou. Její četné reformy navždy změnily školský systém, soudnictví i průmyslovou výrobu. Za její vlády se rozrůstala města a získávala barokní nádech. Byl zaveden systém pro evidenci obyvatel a katastr. Nemalé změny se udály také v mincovním systému. Jednotky měr a vah byly sjednoceny. Světlo světa spatřila konvenční měna, měděné mince nahradily ty stříbrné s nízkým nominálem a vůbec poprvé se objevily papírové peníze. V průběhu kralování této činorodé panovnice bylo vyraženo přes 300 typů různých mincí!

Za vlády Marie Terezie bylo v mincovnictví provedeno rekordní množství  reforem. Tyto změny usnadnily obchod mezi zeměmi monarchie, posílily transparentnost měny či obchodů a šetřily válkou vyčerpanou státní pokladnu.

Reforem v oblasti mincovnictví a ražebních technik bylo za vlády této osvícenské panovnice zavedeno skutečně požehnaně a proto nelze oslavit její jubilejní 300. výročí jinak, než opět numismatem. Ovšem ne tak ledajakým! Marie Terezie byla neobyčejná a krásná žena a stejné vlastnosti jsme chtěli vtisknout i pamětní medaili, která má připomínat její odkaz. V 18. století bylo zvykem udělovat tzv. medaile z milosti. Ty věnovával milostivý panovník za zásluhy významným osobnostem a tehdy znamenaly nejvyšší poctu. I my chceme prostřednictvím naší medaile vyjádřit poctu, Marii Terezii i všem lidem, kteří si prostřednictvím pamětní medaile připomenou jednu z nejvlivnějších osobností našich dějin,“ vysvětluje důvody ražby Luboš Krčil, ředitel Národní Pokladnice.

Jedinečnost uncové stříbrné medaile reprezentuje jednak symbolické datum a limitace, tak vysoká kvalita. Pamětní medaile s vysokým reliéfem bude vyražena v nejvyšší mincovní kvalitě, díky které získá zrcadlový lesk. Bude ražena do ryzího stříbra 999/1000 a její hmotnost se bude rovnat 1 unci (31,1 g). Každá medaile z 1717 kusů bude očíslována.

Nejrespektovanější mincí, která přetrvala v oběhu celé roky, se stal tolar. Tato mince se stala později inspirací dokonce i pro americký dolar a jeho význam ve světovém mincovnictví je nezpochybnitelný. „Právě význam tolaru a jeho široká obliba nás ve volbě designu velmi ovlivnila. Avers proto ozdobí portrét Marie Terezie z profilu, který byl převzat z originálu medaile ražené Rakouskou státní mincovnou, a pod jehož návrhem je podepsán známý rakouský rytec Anton Scharff. Autorem uměleckého návrhu reversové strany, s korunovanou dvouhlavou orlicí, je věhlasný český akademický sochař a medailér Vladimír Oppl, autor české oběžné dvacetikoruny a Řádu T. G. Masaryka,“ popisuje design medaile pan Krčil.

Stříbrnou pamětní medaili si zákazníci mohou rezervovat již od 3. 5. 2017 na www.razba-dne.cz

Rezervace budou vyřizovány striktně v pořadí, v jakém budou přijaté. Doporučuji tedy zákazníkům, aby neváhali a odeslali rezervaci co nejdříve / zajistili si místo na rezervačním seznamu. „ doplňuje ředitel Národní Pokladnice

Kontakt pro média- PR Manager společnosti Národní Pokladnice
Mgr. Kateřina Škabradová