Letos je to přesně 10 let, kdy Národní Pokladnice vstoupila na český trh. Poslední léta vedl společnost Luboš Krčil, zkušený manažer, který byl také jedním z prvních zaměstnanců firmy. Luboš Krčil se rozhodl po deseti spokojených letech změnit působnost a společnost je od 1. května v rukou Stanislava Máši.

Stanislav Máša, ředitel Národní PokladniceStanislav Máša působí v Národní Pokladnici od roku 2010 a během své dlouhé kariéry tak prošel téměř všemi pozicemi, které společnost nabízí. Nový šéf Národní Pokladnice se narodil na Moravě. Nyní žije s manželkou ve Středočeském kraji, kde společně vychovávají dceru. Níže přinášíme rozhovor, který Vám přiblíží vize nového ředitele a jeho představu o budoucím ubírání se jednoho z nejvýznamnějších distributorů numismatů na českém trhu.

Jak jste se o Národní Pokladnici dozvěděl a proč jste rozhodl pracovat právě zde?

Před lety jsem působil ve společnosti, která s Národní Pokladnicí úzce spolupracovala. Musím přiznat, že hned v počátcích spolupráce s Národní Pokladnicí mne zaujala profesionalita. Tehdejší zaměstnanci dokázali přesně komunikovat své požadavky, ale jejich tón zůstával vlídný. Společnost byla tehdy na českém trhu čerstvě a úroveň kvality služeb byla přesto perfektní. Zaujala mne především jejich orientace na zákazníka a jeho individuální potřebu. Než jsem poznal tuto společnost, neměl jsem s numismatikou žádné zkušenosti, vlastně jsem ani nikdy nic nesbíral. To se ovšem brzy změnilo a dnes jsem hrdý, že jsem do Národní Pokladnice nastoupil a díky tomu se mohl ponořit do světa numismatiky, která mě nepřestává fascinovat.

Mladí lidé dnes často střídají pozice. Vy jste v jedné společnosti už 8 let. Co Vás tu drží?

Moje práce mě skutečně naplňuje. Společně se svým týmem pomáháme plnit sběratelům jejich sny, kompletovat jejich sbírky, a to je krásné. Numismatika je obor, který se nikdy nezastaví. Technologie jsou stále chytřejší a umožňují oboru stávat se kreativnějším. Zájem veřejnosti u nás i ve světě každý rok stoupá a to pochopitelně znamená další a další výzvy pro nás. A já mám výzvy rád! Jsem vděčný za rozmanitou náplň, kterou má pozice obnáší, i za to, že se stále mohu učit a rozvíjet sebe i Pokladnici.  Začínal jsem tu před 8 lety jako konzultant zákaznického oddělení. Následně jsem si vyzkoušel i obchodní pozice. Poznával jsem zblízka naše zákazníky a snažil se pochopit jejich potřeby a přání. Poznatky z těchto pozic jsem pak využil při práci šéfa obchodníků. Obchod jsem před pár lety vyměnil za oddělení marketingu. Je to sice úplně jiná práce, ale bavila mě stejně tak. Podílel jsem se na výběru produktů, seznámil jsem se se spoustou zajímavých lidí z prestižních světových mincoven, se kterými spolupracujeme dodnes. Měl jsem tu čest poznat jak těžká a krásná je práce medailérů a všech dalších profesionálů, kteří se v oboru angažují. Jsem moc rád za tu možnost, vyzkoušet si všechny své předchozí pozice. Každá z nich mi něco dala. Díky všem těmto zkušenostem se nyní cítím připraven navázat na skvělou práci mého předchůdce a pevně doufám, že nezklamu.

Numismatika je obor, který získává popularitu i mezi mladými lidmi. Máte vy sám k oboru své profese osobní vztah?

Ano, samozřejmě mám k numismatice velmi vřelý vztah. Víte, já numismatiku vnímám především jako umění. Za každou mincí nebo medailí se skrývá umělec, příběh a taky pořádná dřina dlouhé řady lidí.  Než se Vám dostane do rukou hotový produkt s dokonale vyraženými detaily, trvá to měsíce a někdy i roky. Většina procesů v ražbě  je sice řízena moderními technologiemi, ale na vše stále dohlíží lidské bytosti, kteří pak numismaty jednotlivě kontrolují, dlouhé hodiny ručně leští. No radši zastavím...to by bylo na dlouhé povídáníJ Zkrátka numismatika získala do své moci i mě a já si to užívám!

Co Vás na práci nejvíce těší? Jaké činnosti máte nejraději a jaké Vás naopak otravují?

Těší mě především spokojení zákazníci. Je skutečně skvělý pocit, když získáte pozitivní zpětnou vazbu. Když zjistíte, že numismat, který jste dlouho připravoval nebo hledal na trhu, je přesně to, co klienti chtějí a co se jim líbí! Stejně důležití jsou pro mne spokojení zaměstnanci, dodavatelé a pocit, že náročná práce, kterou všichni odvádíme, dělá lidem radost. Co mne otravuje? Asi taková ta běžná administrativa, zkrátka papírování, na to moc nejsem, přiznávám.

Je něco, co byste z Vaší pozice rád změnil, upravil nebo rozvíjel?

Společnost jsem převzal po svém předchůdci v perfektním stavu, za což mu tímto upřímně děkuji. Vše momentálně funguje skvěle, ale i díky tomu máme čas na to se rozvíjet, hledat nové příležitosti, rozšiřovat portfolio, vzdělávat zaměstnance, inovovat a věnovat se našim zákazníkům. Uvědomujeme si, že naši zákazníci chtějí to nejlepší a nejnovější a tak to má být! Stále se proto věnujeme vývoji nových mincí a medailí, např. i z certifikovaného zlata. Vylepšujeme naše služby, zdokonalujeme příslušenství a podnikáme mnoho dalších aktivit. Sledujeme trendy v technologiích ražby, ale i v dalších příbuzných oborech. Vyhledáváme ty nejspolehlivější a nejkvalitnější dodavatele, respektované umělce a další profesionály. Snažíme se vyjednávat co nejlepší podmínky, abychom byli schopni garantovat výhodné ceny pro naše klienty. Troufám si říct, že jsme opravdu dobří v individuálním přístupu a v péči o zákazníka. A právě tohle je i má priorita. Tu bych rád zachoval a pokud možno ještě více prohloubil.

Prozradíte čtenářům něco o sobě? Co vás kromě práce baví a naplňuje?

To je jednoduché. Před pár měsíci se mi narodila dcerka. Když nejsem v práci, moje místo je doma s rodinou. Ta mě spolehlivě zaměstná ve všech volných chvílích. Je to sice náročné, ale nikdy bych neměnil! Když se velmi zřídka stane, že mám chvíli čas sám pro sebe, jdu si ven zaběhat. Běh v přírodě je pro mě dokonalou relaxací.