Český národ je národem sběratelů! Zejména numismatika a filatelie má u nás mimořádně dlouhou a silnou tradici. Hnacím motorem sběratele je především emocionální profit. Sběratelé prahnou po celku, poznání, objevování, diskusi a dalších benefitech, které tento krásný koníček přináší. Zejména hromadění mincí, medailí a známek pak ukrývá ještě něco navíc. Tyto předměty nesou svědectví o životních událostech našich předků. Jsou odrazem kulturně-sociálních vzorců a reflektují hodnoty, jež tehdejší členové společnosti vyznávali. Z motivů, výběru kovů, nominálů a sémiotických nebo heraldických znaků, můžeme na první pohled získat až neskutečné množství zajímavých informací o politickém uspořádání až po dobové umělecké tendence.

Slavné Hradčany na medaili zušlechtěné ryzím zlatem

Pokud se filatelií zabýváte, určitě nám dáte za pravdu, že ty opravdu zajímavé známky není snadné získat. Na první pohled titěrné barevné papírky mají totiž vnitřní hodnotu, odrážející jejich pozici na trhu, v dějinách filatelie a v neposlední řadě také v příběhu a výtvarném zpracování. A za tuto vnitřní hodnotu se platí. Někdy i miliony korun! Dobré známky dlouhodobě prokazují mimořádnou odolnost v ekonomických krizích a s lehkostí překonávají válečné konflikty, pandemie a jiné nepředvídatelné turbulence. Poptávka po vzácných exemplářích tak jistě neklesne ani po covidové krizi.

Pokud milionářem nejste a pro filatelii a numismatiku máte přesto slabost, máme pro Vás dobrou zprávu. Do našeho portfolia jsme zahrnuli novou sběratelskou kolekci „Československé známky“. Jde o kolekci pamětních ražeb, nesoucí věrně kolorované repliky nejslavnějších a výtvarně nejzdařilejších známek z Československa. Medaile, tvarem připomínající známky, jsou zušlechtěny ryzím zlatem 999/1000 a všechny exempláře mají své místo v elegantním dřevěném rámu, který se dá vystavit na polici nebo pověsit na zeď.

Unikátní kolekci, kterou najdete exkluzivně v naší nabídce, otevírá první československá známka Hradčany od secesního génia Alfonse Maria Muchy. První známkový arch spatřil světlo světa 18. prosince roku 1918. Ač neměl Mucha s návrhem známek žádné předchozí zkušenosti, svého úkolu se zhostil s neskutečným nasazením. Pro první známku Československa vybral silné symboly, které důstojně reprezentovaly svébytnost nově vzniklé demokracie. Mezi předloženými motivy byl kormě vítězného hradčanského panoramatu také mistr Jan Hus nebo Sokol.

„Já od dětství viděl jsem a ctil ve vznešených formách chrámu sv. Víta na hradě pražském hmotné vtělení tohoto symbolu,“ vyjádřil se tehdy malíř k rozhodnutí vyobrazit právě Hradčany.

Slavné Hradčany na medaili zušlechtěné ryzím zlatem

Prostudujete-li si Muchův grafický návrh podrobně, spatříte za Pražským hradem paprsky vycházejícího slunce. Tento promyšlený detail měl symbolizovat nový začátek a zářnou budoucnost nově vzniklé vytoužené republiky.

Mucha vytvořil sérii známek se stejným motivem. Známky byly tištěny vzhledem k časové tísni bez veřejné soutěže velice narychlo metodou knihtisku. Nejprve byla vydána známka zelená pětihaléřová, později červená desetihaléřová a v roce 1920 pak poslední 30haléřová fialová.

Alfons Mucha přijal úkol nových návrhů s radostí. Už tehdy věděl, že známka je symbolem státnosti a kulturně-politického odkazu svého vydavatele. Malíř byl po celý svůj život hrdým vlastencem, který lásku a obdiv ke své zemi vtiskl do většiny svých děl. Jeho hmotný odkaz, dnes rozesetý po celém světě, stejně jako tyto staré známky, dával a stále dává světu najevo, že jsme zemí, která stojí za pozornost.

Vaši první československou známku v numismatickém provedení si můžete objednat zde.