Legendární pivovar Primátor a jeho skvělé pivo oslavuje letos 150. výročí a my slavíme s ním! Na zakázku pivovaru jsme vyrazili 500 exemplářů pamětních medailí, zušlechtěných ryzím zlatem, které můžete získat i Vy!

Pivovar Primátor vaří lahodné pivo z kvalitních surovin a za použití tradičních výrobních postupů ve spojení s nejnovějšími vědeckými poznatky. V letošním roce uplyne již 150 let od položení základního kamene pivovaru v dubnu roku 1872. Následně se počala zdít nová budova pivovaru, jejíž první podobu vidíte na designu Vaší ryzím zlatem zušlechtěné pamětní medaile.

Historie pivovaru Primátor

Historie pivovaru však má mnohem delší tradici. První písemné zmínky o sladovně v místě pocházejí již z roku 1448! Na sklonku 15. století již náchodští právováreční měšťané disponovali společným pivovarem. Poté jim však bylo právo várečné náchodskou vrchností na dlouhou dobu odebráno. Obecní pivovar v Náchodě se opět obnovil až roku 1872 s velkolepým záměrem. Jednalo se o velký průmyslový parostrojní pivovar, který měl pivem zásobovat celé okolí. Roku 1873 bylo uvařeno prvních 17 várek 10° a 11° piva. Od svého založení roku 1872 pivovar úspěšně a nepřetržitě vaří své ikonické pivo do dnešních dnů.

Roku 1935 zavedl pivovar obchodní známku „Náchodský Primátor“ pro nově vyráběné tmavé 12° pivo. S krátkou přestávkou je tato obchodní známka v podobě „PRIMÁTOR“ používána dodnes. Roku 1951 přešel pivovaru do státního sektoru jako součást národního podniku Hradecké pivovary, Hradec Králové. V rámci privatizačního procesu roku 1993 byl pivovar navrácen městu Náchod a stala se z něj akciová společnost. V roce 2009 získal soukromého majitele. Přelomovým rokem v historii pivovaru je pak rok 2013, ve kterém získal prestižní titul „nejlepší pivo na světě“ pro pšeničné pivo Weizenbier na jedné z nejvýznamnějších světových degustačních soutěží WBA v Londýně. V roce 2018 pivovar uvedl na trh vlastní láhev spolu se změnou designu etiket. Završením úspěšného fungování pivovaru jsou letošní oslavy jeho jubilejního 150. výročí!

Oslavte 150. výročí medailí, tancem a hlavně dobrým mokem!

Při příležitosti jubilea připravil pivovar kromě medailí, také bohatou oslavu pro veřejnost. Slavnost se uskuteční 25. června 2022 na Masarykově náměstí v Náchodě. Na návštěvníky čeká bohatý hudební a kultruní program (Janek Ledecký, Xindl X, Horkýžeslíže, oňostroj, fireshow a další...) a především skvělé pivo a limonády.

Podrobný program akce najdete zde.

Pamětní medaile zušlechtěná ryzím zlatem je dostupná v eshopu pivovaru Primátor. A pospěšte si, limitace 500 exemplářů není moc...