Ve čtvrtek 9. března 2023 ve 14:00 hodin proběhne ve Vladislavském sále na Pražském hradě, na společné schůzi obou komor Parlamentu České republiky, slavnostní ceremonie. Během ní nově zvolená hlava státu Petr Pavel složí slib, čímž oficiálně započne své funkční období jako čtvrtý prezident v historii České republiky. Národní Pokladnice připravila pro tento významný den novou pamětní medaili!

Slavnostní inaugurace uctěna medailí od Národní Pokladnice!

Významné státní události přináší dějiny jednou za čas. A jedna taková se odehraje tento čtvrtek ve Vladislavském sále na Pražském hradě, kdy český národ přivítá v čele svého státu nového prezidenta Petra Pavla. Národní Pokladnice připravila k této události pamětní medaili zušlechtěnou ryzím zlatem 999/1000. Medaile na svém aversu nese podobiznu budoucí hlavy státu – Petra Pavla. Reversní strana vyobrazuje Českého lva. Medaile je ražena v nejvyšší kvalitě a v nabídce je pouze v Národní Pokladnici! Medaile je rovněž vstupní medailí k upomínkové kolekci Naši prezidenti.

Pamětní medaile prezident Petr Pavel

Pro více informací o medaili a kolekci Naši prezidenti navštivte: PETR PAVEL

Hlas lidu Pavlovi zajistil jednoznačné vítězství

Nově zvolený prezident Petr Pavel zvítězil letos v lednu v prezidentských volbách, jež byly provázeny mnoha emocemi. Byl jedním z favorizovaných kandidátů, který ve druhém kole stanul proti mediálně známému Andreji Babišovi. Nakonec se však v sobotu 28. ledna štěstěna a hlas lidu přiklonily na jeho stranu. Petr Pavel se tak stal vítězem, který převezme na dalších pět let funkci prezidenta republiky po dosluhujícím Miloši Zemanovi, který byl do svého druhého funkčního období jmenován v březnu roku 2018.

Kdo je budoucí prezident Petr Pavel?

Podle dostupných informací se Petr Pavel narodil v roce 1961 v Plané u Mariánských Lázní. Otec byl vojákem z povolání, což s největší pravděpodobností formovalo jeho následný výběr škol a povolání. Zhruba ve 14 letech nastoupil na Vojenské gymnázium Jana Žižky z Trocnova v Opavě. Odtud jeho kroky směřovaly na vysokou vojenskou školu ve Vyškově.

V roce 1983 požádal o vstup do KSČ, plnohodnotným členem strany se však stal až v roce 1985 ve svých čtyřiadvaceti letech. Během svého studia byl spolužáky zvolen předsedou základní organizace KSČ. Petr Pavel z komunistické strany vystoupil v listopadu 1989 a dnes své členství označuje za chybu.

V období mezi léty 1988-1991 začal studovat vojenské zpravodajství na Vojenské akademii Antonína Zápotockého v Brně a na Zpravodajském institutu. Během svého postgraduálního studia se věnoval oboru velitelsko-štábnímu zpravodajství (tzv. zpravodajský kurz), jehož studenti spadali pod Zpravodajskou správu Generálního štábu armády. Přičemž správa byla pověřena organizací a zabezpečováním výzvědného zpravodajství, plnila tak roli vojenské rozvědky v Československu.

Před nástupem do kurzu Pavel působil ve svých šestadvaceti letech jako výsadkář v Prostějově.

Po studiu v roce 1991 nastoupil na post vedoucího staršího důstojníka oboru řízení vojenských úřadů v zahraničí na Generálním štábu.

V porevoluční době vykonával řadu dalších funkcí a věnoval se dalšímu vzdělávání v USA a v Londýně.
V devadesátých letech se zúčastnil mise UNPROFOR v bývalé Jugoslávii, během které velel jednotce, jež osvobodila skupinu obklíčených francouzských vojáků. Tento počin získal Armádě ČR mezinárodní uznání.

Mezi lety 1993-1994 byl zástupce vojenského a leteckého přidělence při velvyslanectví České republiky v Belgii.

Po vstupu republiky do NATO a následně do EU dostal příležitost zastupovat AČR na velitelstvích v Brunssumu a Monsu a ve vojenském výboru EU.

Za vrchol vojenské kariéry lze označit rok 2012, kdy byl jmenován náčelníkem Generálního štábu Armády České republiky a v rok 2015, kdy byl zvolen předsedou Vojenského výboru NATO.
V roce 2018 odešel do výslužby.

Petr Pavel obdržel řadu vyznamenání mezi něž patří například Státní vyznamenání ČR – Medaile za hrdinství, Řád záslužné legie USA, Řád čestné legie Francie aj.

Mezi zájmy budoucího prezidenta patří motorky, lyžování či cestování. Má dva syny a dceru. Je podruhé ženatý s Evou Pavlovou.

Medaili zušlechtěnou ryzím zlatem s podobiznou Petra Pavla naleznete: ZDE